Održan IX naučno-stručni skup sa međunarodnim učešćem „LOКALNA SAMOUPRAVA U PLANIRANJU I UREĐENJU PROSTORA I NASELJA”, Srebrno jezero, 16 – 18. jun 2022. godine

U organizaciji Asocijacije prostornih planera Srbije i Univerziteta u Beogradu – Geografskog fakulteta, a u saradnji sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Opštinom Veliko Gradište, u hotelu „Danubia Park” na Srebrnom jezeru (Veliko Gradište), od 16. – 18. juna 2022. godine uspešno je održan deveti po redu Naučno-stručni skup sa međunarodnim učešćem „Lokalna samouprava u planiranju i uređenju prostora i naselja”.

Skupu je u toku sva tri dana rada prisustvovalo ukupno blizu 200 učesnika, što ovaj skup svrstava u jedan od najposećenijih naučno-stručnih skupova u organizaciji APPS u poslednjih desetak godina, a pored domaćih autora, radove i iskustva prezentovalo je i u diskusiji učestvovalo više eksperata iz inostranstva, kao i značajan broj mladih istraživača.

Na otvaranju skupa u četvrtak 16. juna 2022. godine, reči dobrodošlice prisutnima su uputili dr Dejan S. Đorđević, predsednik Asocijacije prostornih planera Srbije i koordinator skupa, prof. dr Velimir Šećerov, dekan Geografskog fakulteta Univerziteta u Beogradu i koordinator skupa, prof. dr Marija R. Jeftić, predsednica Naučnog odbora skupa, kao i Miroslav Marić, predsednik Organizacionog odbora skupa.

Priliku da se obrate prisutnima i pozdrave skup imali su Svetlana Čeperković, načelnica Odeljenja za prostorno planiranje u Sektoru za prostorno planiranje i urbanizam Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Republike Srbije, dr Aleksandar Jevtić, predsednik Udruženja urbanista Srbije, mr Nenad Кrčum, član izvršnog odbora Matične sekcije planera Inženjerske komore Srbije, prof. dr Uroš Radosavljević, Departman za urbanizam Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, mr Miroljub Stanković, Gradska uprava grada Niša, mr Dragana Dunčić, pomoćnik direktora JP Zavod za urbanizam Vojvodine i prof. emeritus dr Stevan Stanković, Geografski fakultet Univerziteta u Beogradu.

Skup je, nakon pozdravnih reči, svečano otvorio Slađan Marković, zamenik predsednika opštine Veliko Gradište.

U plenumskom delu skupa, uvodne referate saopštili su: prof. emeritus dr Mirko Grčić, Univerzitet u Beogradu – Geografski fakultet, dr Marija Drobnjaković, naučni saradnik – Geografski institut „Jovan Cvijić” SANU, prof. emeritus dr Stevan Stanković, Univerzitet u Beogradu – Geografski fakultet, prof. dr Džeri Entoni (Jerry Anthony), profesor urbanog i regionalnog planiranja na Univerzitetu u Ajovi, Ajova, SAD i Dušan Šljivančanin, dipl. prostor.planer, Terragold&co, Beograd, nakon čega je vođena zanimljiva i konstruktivna diskusija više učesnika skupa.

Poseban deo skupa posvećen je izložbi Planerska umrežavanja 4, koja je svečano otvorena u četvrtak 16. juna 2022. godine u 18.00 časova u velikoj sali hotela „Danubia Park”. Izloženo je ukupno 25 radova iz Srbije i zemalja u okruženju – prostorni i urbanistički planovi usvojeni u periodu od 2018. do 2022. godine, kao i studije i strateška razvojna dokumenta od značaja za lokalnu samoupravu.

U radnom delu skupa u petak 17. juna 2022. godine,  prisutni su imali prilike da učestvuju u radu 5. sekcija. Pored tradicionalnih sekcija koje se odnose na pravni, metodološki i institucionalni okvir planiranja i uređenja prostora i naselja, kao i iskustva u izradi prostornih i urbanističkih planova, koje su kao i uvek bile dobro posećene, ovoga puta veliko interesovanje učesnika sa vođenjem vrlo zanimljive i konstruktivne diskusije izazvala je sekcija koja se odnosila na problematiku definisanja javnog interesa u prostornom i urbanističkom planiranju, kao i za planiranje i razvoj lokalne zajednice vrlo značajne teme planiranja razvoja seoskih i turističkih područja, odnosno uticaj demografskih i migracionih procesa na razvoj lokalnih zajednica.

U radnom delu skupa u subotu 18. juna 2022. godine, mladi stručnjaci i studenti master i doktorskih studija, imali su priliku da izlože rezultate svojih istraživanja, koja su publikovana u posebnom elektronskom izdanju. Posebno raduje činjenica da je više puta istaknut kvalitet radova mladih istraživača, koji ovoga puta nije zaostajao za radovima iskusnijih koleginica i kolega.

Produkt ovogodišnjeg skupa predstavlja Zbornik sa ukupno 58 radova na 525 strana, a priređeno je i objavljeno i posebno elektronsko izdanje Zbornika radova mladih istraživača na 148 strana sa ukupno 17 radova.

U petak, 17. juna 2022. godine u okviru skupa uspešno je održana i XVI redovna skupština Asocijacije prostornih planera Srbije, o čemu se detaljnije možete informisati na sajtu Asocijacije, na sledećem linku.

Tradicionalno, deo skupa predstavlja i izlet koji je ovoga puta činila vožnja brodom –  Dunavom od Srebrnog jezera do Golubačke tvrđave i nazad, aktivnost koja je izazvala veliko interesovanje, a prema izrečenim komentarima po završetku, verujemo i zadovoljstvo preko 100 prisutnih koleginica i kolega na ovom izletu.

Skup je svečano zatvoren u subotu, 18. juna 2022. godine u 13.30 časova.

 

Deo atmosfere sa skupa možete videti na sledećim fotografijama:

 2022-06-16 Otvaranje 1  2022-06-16 Otvaranje 2  2022-06-16 Plenum 1  2022-06-16 Plenum 2
 2022-06-16 Izlozba 1  2022-06-16 Izlozba 2  2022-06-17 Sekcija II  2022-06-18 Sekcija VI
 2022-06-17 Izlet 2  2022-06-17 Izlet 3  2022-06-17 Izlet 1  2022-06-17 Posle izleta
Podeli članak: