Студијско путовање у Бон и Дизелдорф

У периоду од 07. до 10. децембра 2014. године позвани представници Асоцијације просторних планера Србије и Географског факултета Универзитета у Београду посетили су Федерални институт за изградњу, урбанистичке послове и просторни развој СР Немачке са седиштем у Бону и органе управе Града Дизелдорфа задужене за урбани развој и уређење простора. Студијски боравак се одвијао под организацијом AMBERО GIZ у склопу наставка експертске сарадње између представника обе земље започете фебруара 2014. године посетом представника SRL – Немачког удружења урбаних, регионалних и просторних планера Србији. Делегацију Србије чинили су мр Зоран Радосављевић. председник АППС, Драгослав Павловић, заменик председника АППС и Мирослав Марић., члан Надзорног одбора АППС, те Проф. др Велимир Шећеров, продекан Географског факултета. Испред AMBERО GIZ чланови групе су били: Müller H., руководилац пројекта у Србији,  Wöbke I., међународни експерт за управљање земљиштем., Живковић А., дипл.германиста, преводилац.

 

Већ 07.12.2014., одржан је консултативни састанак делегације из Србије и представника AMBERО GIZ где су заузети заједнички ставови око будуће кооперације (у 2015. години) између три организације (АППС, ГФ и AMBERО GIZ).

 

Другог дана радне посете, 08.12.2014. делегација је била гост BBSR – Bundesinstitut für Bau-, Stadt-, und Raumforschung – Федералног института за изградњу, урбанистичке послове и просторни развој чије је седиште у Бону. Домаћин скупа је био Prof. Dr. Heral Herrmann, direktor BBSR, а модератор Dr. Karl Peter Schön, BBSR, директор Сектора за европске интеграције и један од аутора Територијалне агенде ЕУ.  У поподневним сатима одржан је и састанак са представницима SRL – Немачког удружења урбаних, регионалних и просторних планера, госпођом Barbarom Wolf и господином Michaelom Steinom,

 

Трећег дана, 09.12.2014., посета је настављена у Градској управи Дизелдорфа Одељењу за урбанизам. Домаћин скупа је био Nils Dolle, начелник Сектора за урбану обнову и заштиту животне средине у урбанистичком планирању, који је одржао предавање на тему система урбанистичког планирања у Немачкој, стања у области животне средине, те планских акција које се предузимају да би се предупредило и санирало стање пре и након природних непогода и катастрофа (поплаве). Госпођа Barbara Wolf, из Одељења за урбану обнову и заштиту животне средине у урбанистичком планирању, делегацију из Србије упзнала је са Националним програмом за подршку интегралном урбаном развоју – Социјални град Дизелдорф.

 

Више на http://www.urbanlandmanagement.rs/en/news-and-events-2014/exchange-experiences/

Подели чланак: