ПРЕДСТАВЉЕН „ВОДИЧ ЗА СПРОВОЂЕЊЕ ПОСТУПКА СТРАТЕШКЕ ПРОЦЕНЕ УТИЦАЈА НА ЖИВОТНУ СРЕДИНУ У УРБАНИСТИЧКОМ ПЛАНИРАЊУ“

Публикација „Водич за спровођење поступка стратешке процене утицаја на животну средину у урбанистичком планирању“, представљена је стручној јавности на Научно-стручном скупу са међународним учешћем „Планска и нормативна заштита простора и животне средине“ на Палићу, 17. априла 2015. године.

Водич је настао као резултат заједничког рада партнера из конзорцијума ГИЗ пројекта „Унапређење управљања земљиштем на нивоу локалних самоуправа у Србији“ и заснован је на искуствима праксе планирања урбаног развоја у Србији и Немачкој.

Издавач Водича је AMBERO Consulting представништво Београд, а аутори су Сабина Ивановић, Зоран Радосављевић, Евица Рајић, Дејан Филиповић, Штефан Дрегер, Габриеле Тилман, Харалд Милер и Ратка Чолић. Штампан је у тиражу од 500 примерака.

Према речима аутора, Водич је припремљен са намером да се допринесе бољем разумевању СПУ, односно да се уз највећи могући ниво еколошке свести поступак СПУ на адекватан начин интегрише у процес урбанистичког планирања. Нудећи техничке информације о самој процедури спровођења СПУ, њеном садржају и методама које треба применити, његов крајњи циљ представља унапређење квалитета СПУ и урбанистичких планова.

Намењен је планерима и локалним самоуправама у Србији, али ће његову корисност засигурно препознати и сви они који се у свом раду баве питањима урбанистичког планирања и заштите животне средине уопште.

За више информација погледати и на http://www.urbanlandmanagement.rs/en/news-and-events-2015/project-publishes-a-guide-for-strategic-environmental-assessment-in-urban-development-planning/

Водич за спровођење поступка СПУ на животну средину у урбанистичком планирању може се преузети на адреси http://www.urbanlandmanagement.rs/wp-content/uploads/2014/12/SEAVODIC-Ser.pdf

SSS (1) SSS (2) SSS (3) SSS (4) SSS (5)

Подели чланак: