Одржан 11. научно-стручни скуп са међународним учешћем „ПЛАНСКА И НОРМАТИВНА ЗАШТИТА ПРОСТОРА И ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ”, Вршац, 28-30. октобар 2021. године

У организацији Асоцијације просторних планера Србије и Универзитета у Београду – Географског факултета, а у сарадњи са Министарством просвете, науке и технолошког развоја, Министарством градјевинарства, саобраћаја и инфраструктуре и Градом Вршцем успешно је одржан 11. научно-стручни скуп са медјународним учешћем „ПЛАНСКА И НОРМАТИВНА ЗАШТИТА ПРОСТОРА И ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ“, у Хотелу Србија у Вршцу, од 28 – 30. октобра 2021. године.

Услед актуелне епидемиолошке ситуације и препорука надлежних институција, скуп је у целости одржан у конференцијским просторијама Хотела Србија, уз поштовање свих епидемиолошких мера.

Речи добродошлице приликом отварања Скупа присутнима су 28. октобра 2021. године упутили др Дејан С. Ђорђевић, председник Асоцијације просторних планера Србије и координатор скупа, проф. др Велимир Шећеров, декан Универзитета у Београду – Географског факултета и координатор скупа, проф. др Дејан Филиповић, проректор Универзитета у Београду, председник Научног одбора и координатор скупа, те Бранко Протић, заменик председника Асоцијације просторних планера Србије и председник Организационог одбора скупа. Прилику да се обрате присутнима и поздраве скуп имали су мр Ђорђе Милић, помоћник министра грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Републике Србије, доц. др Александар Јевтић, председник Удружења урбаниста Србије, мр Ненад Крчум, члан извршног одбора Матичне секције планера Инжењерске коморе Србије, проф. др Весна Златанаовић-Томашевић, председница Удружења инжењера Београда, др Никола Крунић, члан управног одбора Института за архитектуру и урбанизам Србије, мр Мирољуб Станковић, директор ЈП Завод за урбанизам Ниш и Јована Муњас, Српско друштво за путеве “Via-Vita”.

Скуп је, након поздравних речи, свечано отворио Милован Вујичић, заменик председника Скупштине Грда Вршца, а уводне реферате саопштили су: проф. емеритус др Стеван Станковић, Универзитет у Београду – Географски факултет, проф. др Бисерка Митровић, Универзитет у Београду – Архитектонски факултет, Мимоза Јеличић, ЈП Путеви Србије, Милица Ристовић, Универзитет у Београду – Географски факултет, Љубица Славковић и др Јасмина Ђокић, Нова планска пракса, др Марија Лалошевић, ЈУП Урбанистички завод Београда, др Љиљана Брашанац-Босанац и др Татјана Ћирковић-Митровић, Институт за шумарство, Београд и доц. др Марко Јоксимовић, Универзитет у Београду – Географски факултет.

На овогодишњем скупу посебан акценат приликом излагања и дискусије био је на конфликтима у простору, односно на проблематици усклађивања агресивних, али и неопходних делатности које имају потенцијално изразито позитивне економске ефекте, са једне стране, али веома видљиве и дугорочно негативне утицаје на простор и животну средину са друге. Поред тога, уз уобичајену тематику која се односи на правни и институционални оквир заштите простора и животне средине, као и нова искустава у изради планова, важан сегмент овогодишњег скупа било је учешће јавности у процесу планирања и доношења одлука. Традиционално, млади стручњаци и студенти мастер и докторских студија имали су прилику да изложе резултате својих истраживања, која су публикована у посебном електронском издању.

Скупу је присуствовало више од 120 учесника. Поред домаћих аутора, радове и искуства презентовали су и експерти из иностранства.

Продукт овогодишњег скупа представља Зборник са укупно 63 рада на 482 стр., а приређено је и објављено и посебно електронско издање Зборника радова младих истраживача.

У петак, 29. октобра 2021. године у оквиру Скупа успешно је одржана и XV редовна скупштина Асоцијације просторних планера Србије, о чему се детаљније можете информисати на сајту Асоцијације, путем линка.

Скуп је свечано затворен у суботу, 30. октобра 2021. године.

Фотографије са Скупа можете погледати овде (Facebook) и овде (галерија).

Како су други извештавали о одржаном Скупу можете погледати путем следећих линкова:

http://www.vrsac.com/ViewNews.aspx?NewsId=3602&Lang=srb&Pid=2

https://www.facebook.com/NPPbaza/posts/312560040546353

https://www.ekapija.com/event/3460752/11-naucno-strucni-skup-sa-medjunarodnim-ucescem-plamska-i-normativna-zastita-prostora

https://www.youtube.com/watch?v=L12DASENS2w

Подели чланак: