Повеља „Најбоља ИТ публикација Србије“ Савеза инжењера и техничара Србије за издање Асоцијације

На свечаној седници Скупштине Савеза и инжењера и техничара Србије (СИТС), одржаној 29. марта 2024. године у Београду, додељена су признања СИТС за 2023. годину.

Повељу „Најбоља инжењерско – техничарска публикација Србије“ понела је књига Како се калио урбанизам – мојих шест иновација у Београду 1971 – 1991 аутора проф. др Борислава Стојкова, чији су издавачи Удружење урбаниста Србије и Асоцијација просторних планера Србије.

Борислав Стојков је архитекта, урбаниста и просторни планер, доктор урбанистичких наука и редовни професор Универзитета у Београду (у пензији). Специјализацију је обављао на МИТ у Бостону/Кембриџу (САД), Великој Британији и Шведској. У својој струци има преко 200 објављених научних радова у Србији и иностранству, 32 књиге (као уредник/аутор или као аутор), преко 120 стручних радова у области архитектуре, урбанизма и просторног планирања, и бројне чланке по новинама и часописима у Србији и иностранству. Руководио је израдом Просторног плана Србије (2010), Просторног плана Републике Српске (2015) и низом капиталних урбанистичких планова у Србији и БиХ. Један је од три координатора мреже научних институција /Spa.Ce Net/ у области просторног планирања Централне и Источне Европе у Дрездену, а такође и координатор научног сектора Academia Danubiana на Универзитету у Бечу и предавач на универзитетима у Трсту, Бечу, Братислави, Дрездену и др. Редовни је члан Академије инжењерских наука Србије. Носилац је бројних признања и награда у Србији и иностранству. Био је председник Удружења урбаниста Србије (1995–1999), Друштва архитеката Београда (1985–1989), члан Председништва Асоцијације просторних планера Србије (2004-2008), члан Председништва архитеката Југославије до распада државе, уз низ других друштвених и професионалних функција.

           

Извод из рецензије др Зорана Радосављевића:

Збирка текстова Kако се калио урбанизам – мојих шест иновација у Београду 1971-1991 проф. др Борислава Стојкова није само отварање старих фасцикли, бележница, записа, већ и отварање душе. Овим издањем аутор допуњује прошлост урбанистичког и просторног планирања у Београду и Србији, и на известан начин је исправља и чини потпунијом.

Привлачна колико и еклектична књига: аутентичан хибрид друштвене историје, аутобиографије, личне филозофије и уџбеника урбанизма и просторног планирања. Дело темељно важно да би се разумео урбани развој Београда у последњих пола века, али и професионални пут овог изузетног урбанисте и просторног планера.

Додатна вредност књиге Kако се калио урбанизам – мојих шест иновација у Београду 1971-1991 је што темама обрађеним у њој још увек не „тече одјавна шпица“ – штавише, од значаја су и данас.

Подели чланак: