СВЕЧАНО ОБЕЛЕЖЕНИ ЈУБИЛЕЈИ ПРОСТОРНОГ ПЛАНИРАЊА У СРБИЈИ

Значајни јубилеји просторног планирања у Србији – 20 година постојања и рада Асоцијације просторних планера Србије, 40 година студијског програма Просторно планирање на Географском факултету у Београду и 60 година од јавне афирмације просторног планирања у Србији, у присуству бројних иностраних и домаћих званица, свечано су обележени 20. октобра 2017. године, у Свечаној сали Ректората Универзитета у Београду.

Пригодним говорима скупу су се обратили домаћини – декан Географског факултета, Проф. др Дејан Филиповић; шеф Одсека за просторно планирање Географског факултета, Проф. др Дејан Ђорђевић, и председник Асоцијације просторних планера Србије, др Зоран Радосављевић.

 

Присутне су поздравили и помоћник министра у Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Републике Србије, мр Ђорђе Милић; директор Института за архитектуру и урбанизам Србије, др Саша Милијић; заменик директора Департмана за географију, туризам и хотелијерство Природно-математичког факултета Универзитета у Новом Саду, Проф. др Јасмина Ђорђевић, а честитке колектива Катедре за просторно планирање Природно-математичког факултета у Бања Луци, Географског института „Јован Цвијић“ САНУ и Техничког универзитета у Бечу, поводом обележавања важних јубилеја, присутнима су пренели Проф. др Рајко Гњато, др Милена Панић и Проф. др Томас Дилингер.

Након поздравних речи, уследила су предавања уважаних колега из земље и иностранства:

Contemporary challenges for practice, research and education in spatial planning. a european point of view – Prof. dr Anna Geppert, председник АЕСОП-a, Универзитет Париз-Сорбона – Институт за регионално планирање;

Будућност просторног планирања на планетарном нивоу – балансирање употребе земљишта – Проф. др Андреј Погачник, Универзитет у Љубљани – Факултет за грађевинарство и геодезију (презентација), и

Планирање на раскршћу – Проф. др Борислав Стојков, Универзитет у Београду – Географски факултет (презентација).

На свечаности су додељене награде и признања Асоцијације просторних планера Србије истакнутим и заслужним појединцима и институцијама, а сви присутни су своју стручну библиотеку обогатили и са два нова издања Асоцијације – Основи потенцијалног просторног планирања, архитекте Николе Добровића, и Струка у покрету, траг у времену | Answers, која су приређена посебно за ову прилику.

Асоцијација просторних планера Србије се захваљује свима који су својим присуством или на било који други начин допринели обележавање поменутих јубилеја.

Photo1Photo2
Photo4Photo3

Подели чланак: