SVEČANO OBELEŽENI JUBILEJI PROSTORNOG PLANIRANJA U SRBIJI

Značajni jubileji prostornog planiranja u Srbiji – 20 godina postojanja i rada Asocijacije prostornih planera Srbije, 40 godina studijskog programa Prostorno planiranje na Geografskom fakultetu u Beogradu i 60 godina od javne afirmacije prostornog planiranja u Srbiji, u prisustvu brojnih inostranih i domaćih zvanica, svečano su obeleženi 20. oktobra 2017. godine, u Svečanoj sali Rektorata Univerziteta u Beogradu.

Prigodnim govorima skupu su se obratili domaćini – dekan Geografskog fakulteta, Prof. dr Dejan Filipović; šef Odseka za prostorno planiranje Geografskog fakulteta, Prof. dr Dejan Đorđević, i predsednik Asocijacije prostornih planera Srbije, dr Zoran Radosavljević.

 

Prisutne su pozdravili i pomoćnik ministra u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Republike Srbije, mr Đorđe Milić; direktor Instituta za arhitekturu i urbanizam Srbije, dr Saša Milijić; zamenik direktora Departmana za geografiju, turizam i hotelijerstvo Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu, Prof. dr Jasmina Đorđević, a čestitke kolektiva Katedre za prostorno planiranje Prirodno-matematičkog fakulteta u Banja Luci, Geografskog instituta “Jovan Cvijić” SANU i Tehničkog univerziteta u Beču, povodom obeležavanja važnih jubileja, prisutnima su preneli Prof. dr Rajko Gnjato, dr Milena Panić i Prof. dr Tomas Dilinger.

Nakon pozdravnih reči, usledila su predavanja uvažanih kolega iz zemlje i inostranstva:

Contemporary challenges for practice, research and education in spatial planning. a european point of view – Prof. dr Anna Geppert, predsednik AESOP-a, Univerzitet Pariz-Sorbona – Institut za regionalno planiranje;

Budućnost prostornog planiranja na planetarnom nivou – balansiranje upotrebe zemljišta – Prof. dr Andrej Pogačnik, Univerzitet u Ljubljani – Fakultet za građevinarstvo i geodeziju (prezentacija), i

Planiranje na raskršću – Prof. dr Borislav Stojkov, Univerzitet u Beogradu – Geografski fakultet (prezentacija).

Na svečanosti su dodeljene nagrade i priznanja Asocijacije prostornih planera Srbije istaknutim i zaslužnim pojedincima i institucijama, a svi prisutni su svoju stručnu biblioteku obogatili i sa dva nova izdanja Asocijacije – Osnovi potencijalnog prostornog planiranja, arhitekte Nikole Dobrovića, i Struka u pokretu, trag u vremenu | Answers, koja su priređena posebno za ovu priliku.

Asocijacija prostornih planera Srbije se zahvaljuje svima koji su svojim prisustvom ili na bilo koji drugi način doprineli obeležavanje pomenutih jubileja.

Photo1Photo2
Photo4Photo3

Podeli članak: