Одржана прослава јубилеја 25 година од оснивања АППС и 45 година студијског програма Просторно планирање

У Ректорату Универзитета у Београду, 21. октобра 2022. године, свечано су обележена два значајна јубилеја: 45 година студијског програма Просторно планирање на Географском факултету Универзитета у Београду и 25 година постојања и рада Асоцијације просторних планера Србије.

У пуној свечаној сали Ректората Универзитета у Капетан-Мишином здању, око 200 просторних планера, урбаниста, географа и других гостију из земље и иностранства, први је  поздравио ректор Универзитета у Београду, проф. др Владан Ђокић. Присутнима се затим обратио др Александар Јовић, помоћник министра просвете, науке и технолошког развоја, пренети су поздрави мр Ђорђа Милића, помоћника министра грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, који из здравствених разлога није мога да присуствује скупу, а затим је присутне поздравио др Александар Јевтић, председник Удружења урбаниста Србије.

У име домаћина, затим су се обратили, декан Географског факултета проф. др Велимир Шећеров, проф. др Зора Живановић, актуелни шеф Одсека и Катедре за просторно планирање, као и др Дејан С. Ђорђевић, председник Асоцијације просторних планера Србије. Након тога је др Саша Милијић, директор Института за архитектуру и урбанизам Србије, говорио о припреми монографије о проф. др Димитрију Перишићу, која се припрема поводом обележавања 90 година од његовог рођења.

Уследила су предавања гостију из иностранства: др Зорица Недовић-Будић (Professor Emerita, University of Illinois at Urbana-Champaign), др Синиша Вукићевић (Manager of Planning Analytics, Metro Vancouver) и Associate Prof. Dipl.-Ing. Dr. techn. Thomas Dillinger (AESOP President).

У завршном делу свечане прославе, додељене су награде и признања Асоцијације просторних планера Србије. Награду за животно дело добили су проф. др Зорица Недовић-Будић, др. Верољуб Трифуновић и проф. др. Весна Златановић-Томашевић. Повеље за дугогодишњи рад и афирмацију струке које се додељују институцијама, организацијама и предузећима, добили су Удружење урбаниста Србије, Матична секција просторних планера Инжењерске коморе Србије, ЈП Завод за урбанизам Ниш и ЈП Урбанизам – Крагујевац. Специјална повеља за 25 година непрекидне сарадње, додељена је Географском факултету Универзитета у Београду.

У вечерњим часовима уприличено је дружење у ресторану Колубара Гастрошор.

Део атмосфере са прославе можете видети на следећим фотографијама:

     
       
       
     
       
       023

 

Подели чланак: