Održana proslava jubileja 25 godina od osnivanja APPS i 45 godina studijskog programa Prostorno planiranje

U Rektoratu Univerziteta u Beogradu, 21. oktobra 2022. godine, svečano su obeležena dva značajna jubileja: 45 godina studijskog programa Prostorno planiranje na Geografskom fakultetu Univerziteta u Beogradu i 25 godina postojanja i rada Asocijacije prostornih planera Srbije.

U punoj svečanoj sali Rektorata Univerziteta u Кapetan-Mišinom zdanju, oko 200 prostornih planera, urbanista, geografa i drugih gostiju iz zemlje i inostranstva, prvi je pozdravio rektor Univerziteta u Beogradu, prof. dr Vladan Đokić. Prisutnima se zatim obratio dr Aleksandar Jović, pomoćnik ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, preneti su pozdravi mr Đorđa Milića, pomoćnika ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, koji iz zdravstvenih razloga nije moga da prisustvuje skupu, a zatim je prisutne pozdravio dr Aleksandar Jevtić, predsednik Udruženja urbanista Srbije.

U ime domaćina, zatim su se obratili, dekan Geografskog fakulteta prof. dr Velimir Šećerov, prof. dr Zora Živanović, aktuelni šef Odseka i Кatedre za prostorno planiranje, kao i dr Dejan S. Đorđević, predsednik Asocijacije prostornih planera Srbije. Nakon toga je dr Saša Milijić, direktor Instituta za arhitekturu i urbanizam Srbije, govorio o pripremi monografije o prof. dr Dimitriju Perišiću, koja se priprema povodom obeležavanja 90 godina od njegovog rođenja.

Usledila su predavanja gostiju iz inostranstva: dr Zorica Nedović-Budić (Professor Emerita, University of Illinois at Urbana-Champaign), dr Siniša Vukićević (Manager of Planning Analytics, Metro Vancouver) i Associate Prof. Dipl.-Ing. Dr. techn. Thomas Dillinger (AESOP President).

U završnom delu svečane proslave, dodeljene su nagrade i priznanja Asocijacije prostornih planera Srbije. Nagradu za životno delo dobili su prof. dr Zorica Nedović-Budić, dr. Veroljub Trifunović i prof. dr. Vesna Zlatanović-Tomašević. Povelje za dugogodišnji rad i afirmaciju struke koje se dodeljuju institucijama, organizacijama i preduzećima, dobili su Udruženje urbanista Srbije, Matična sekcija prostornih planera Inženjerske komore Srbije, JP Zavod za urbanizam Niš i JP Urbanizam – Кragujevac. Specijalna povelja za 25 godina neprekidne saradnje, dodeljena je Geografskom fakultetu Univerziteta u Beogradu.

U večernjim časovima upriličeno je druženje u restoranu Кolubara Gastrošor.

Deo atmosfere sa proslave možete videti na sledećim fotografijama:

       
       
       
     
       
       023

 

 

 

 

 

 

Podeli članak: