Održan jubilarni 10. naučno-stručni skup sa međunarodnim učešćem „PLANSKA I NORMATIVNA ZAŠTITA PROSTORA I ŽIVOTNE SREDINE”, Subotica – Palić 09.-11. maj 2019.

Tradicionalno, u Subotici – Paliću, od 09. do 11. maja 2019. godine, Asocijacija prostornih planera Srbije i Univerzitet u Beogradu – Geografski fakultet, u saradnji sa Javni preduzećem za upravljanje putevima, urbanističko planiranje i stanovanje Subotica, a uz podršku Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Ministarstva zaštite životne sredine, Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Grada Subotice i Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture, organizovali su jubilarni 10. naučno-stručni skup sa međunarodnim učešćem „PLANSKA I NORMATIVNA ZAŠTITA PROSTORA I ŽIVOTNE SREDINE„.

Pozdravne reči prisutnima su u Velikoj sali Gradske kuće u Subotici, 09. maja 2019. godine, uputili  prof. dr Dejan Filipović, dekan Geografskog fakulteta Univerziteta u Beogradu i koordinator skupa, prof. dr Velimir Šećerov, prodekan Geografskog fakulteta Univerziteta u Beogradu i koordinator skupa, prof. dr Bogdan Lukić, predsednik naučnog odbora skupa i profesor Geografskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, Miroslav Marić, predsednik Asocijacije prostornih planera Srbije, Filip Radović, direktor Agencije za zaštitiu životne sredine, Aleksa Ciganović, Republički zavod za zaštitu spomenika kulture, Klara Sabadoš, Pokrajinski zavod za zaštitu prirode, prof. dr Miroslav Doderović, Filozofski fakultet u Nikšiću, prof. dr Uroš Radosavljević, Arhitektonski fakultet Univerziteta u Beogradu, prof. dr Stevan Stanković, emeritus Geografskog fakulteta Univerziteta u Beogradu a ispred Srpskog geografskog društva i Aleksandar Jevtić, predsednik Udruženja urbanista Srbije.

Skup je svečano otvorio dr Predrag Radivojević, direktor JP za upravljanje putevima, urbanističko planiranje i stanovanje Subotica, a uvodne referate saopštili su Dragoljub Todić, Institut za međunarodnu politiku i privredu iz Beograda, Sanda Šimić, Ministarstvo za evropske integracije – Sektor za programe prekogranične i transnacionalne sareadnje, Aleksa Ciganović, Republički zavod za zaštitu spomenika kulture, prof. dr Borislav Stojkov, Akademija inženjerskih nauka Srbije, prof. dr Vesna Miletić- Stepanović, Geografski fakultet Univerziteta u Beogradu, Lazar Mandić, JP Urbanizam – Kragujevac,  dr Denis Ambruš (Osijek, Hrvatska) i prof. dr Uroš Radosavljević, Arhitektonski fakultet Univerziteta u Beogradu.

Ove godine je poseban akcenat stavljen na planiranje i upravljanje prirodnim i kulturnim dobrima i obnovljivim izvorima energije i integralni pristup prostornom planiranju i zaštiti životne sredine. Druga centralna tema skupa odnosila se na aktuelan legislativno – normativni okvir planiranja u Srbiji. Učesnici skupa imali su priliku da na predavanju mr Đorđa Milića, pomoćnika ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Republike Srbije, saznaju više informacija o novom Zakonu o planiranju i izgradnji – uslovima i načinima planiranja i uređenja prostora shodno izmenama i dopunama Zakona (Prostorno i urbanističko planiranje, Licenciranje pravnih i fizičkih lica, e-Prostor, Uređivanje i korišćenje građevinskog zemljišta i izgradnje objekata – urbana komasacija i dr.); Izgradnja objekata i dr.

Skupu je prisustvovalo više od 160 učesnika. Pored domaćih autora, radove i iskustva prezentovali su i eksperti iz inostranstva.

Radovi učesnika objavljeni su u Zborniku radova na 535 str., a priređeno je i objavljeno i posebno elektronsko izdanje Zbornika radova Mladih istraživača.

Skup je svečano zatvoren u subotu, 11. maja 2019. godine.

Fotografije sa Skupa možete pogledati ovde i ovde.

Kako su drugi izveštavali o Skupu prostornih planera, možete pogledati na:

https://www.subotica.com/vesti/subotica-primer-dobrog-prostornog-planiranja-id34975.html

https://www.subotica.info/2019/05/09/otvaranje-10-naucno-strucnog-skupa-planska-i-normativna-zastita-prostora-i-zivotne?qt-saopstenja_2=0

https://www.dnevnik.rs/vojvodina/strucni-skup-u-subotici-plan-i-propis-stite-prostor-11-05-201

http://tvsubotica.rs/index.php?c=vest&vestid=6533&slider=off&lg=sr

http://www.subotica.rs/index/page/lg/sr/id/12600

http://yueco.rs/poceo-10-naucno-strucni-skup-sa-medjunarodnim-ucescem-planska-normativna-zastita-prostora-zivotne-sredine/

https://www.energetskiportal.rs/skup-planska-i-normativna-zastita-prostora-i-zivotne-sredine/

http://www.sepa.gov.rs/

Podeli članak: