Povelja „Najbolja IT publikacija Srbije“ Saveza inženjera i tehničara Srbije za izdanje Asocijacije

Na svečanoj sednici Skupštine Saveza i inženjera i tehničara Srbije (SITS), održanoj 29. marta 2024. godine u Beogradu, dodeljena su priznanja SITS za 2023. godinu.

Povelju „Najbolja inženjersko – tehničarska publikacija Srbije“ ponela je knjiga Kako se kalio urbanizam – mojih šest inovacija u Beogradu 1971 – 1991 autora prof. dr Borislava Stojkova, čiji su izdavači Udruženje urbanista Srbije i Asocijacija prostornih planera Srbije.

Borislav Stojkov je arhitekta, urbanista i prostorni planer, doktor urbanističkih nauka i redovni profesor Univerziteta u Beogradu (u penziji). Specijalizaciju je obavljao na MIT u Bostonu/Kembridžu (SAD), Velikoj Britaniji i Švedskoj. U svojoj struci ima preko 200 objavljenih naučnih radova u Srbiji i inostranstvu, 32 knjige (kao urednik/autor ili kao autor), preko 120 stručnih radova u oblasti arhitekture, urbanizma i prostornog planiranja, i brojne članke po novinama i časopisima u Srbiji i inostranstvu. Rukovodio je izradom Prostornog plana Srbije (2010), Prostornog plana Republike Srpske (2015) i nizom kapitalnih urbanističkih planova u Srbiji i BiH. Jedan je od tri koordinatora mreže naučnih institucija /Spa.Ce Net/ u oblasti prostornog planiranja Centralne i Istočne Evrope u Drezdenu, a takođe i koordinator naučnog sektora Academia Danubiana na Univerzitetu u Beču i predavač na univerzitetima u Trstu, Beču, Bratislavi, Drezdenu i dr. Redovni je član Akademije inženjerskih nauka Srbije. Nosilac je brojnih priznanja i nagrada u Srbiji i inostranstvu. Bio je predsednik Udruženja urbanista Srbije (1995–1999), Društva arhitekata Beograda (1985–1989), član Predsedništva Asocijacije prostornih planera Srbije (2004-2008), član Predsedništva arhitekata Jugoslavije do raspada države, uz niz drugih društvenih i profesionalnih funkcija.

           

Izvod iz recenzije dr Zorana Radosavljevića:

Zbirka tekstova Kako se kalio urbanizam – mojih šest inovacija u Beogradu 1971-1991 prof. dr Borislava Stojkova nije samo otvaranje starih fascikli, beležnica, zapisa, već i otvaranje duše. Ovim izdanjem autor dopunjuje prošlost urbanističkog i prostornog planiranja u Beogradu i Srbiji, i na izvestan način je ispravlja i čini potpunijom.

Privlačna koliko i eklektična knjiga: autentičan hibrid društvene istorije, autobiografije, lične filozofije i udžbenika urbanizma i prostornog planiranja. Delo temeljno važno da bi se razumeo urbani razvoj Beograda u poslednjih pola veka, ali i profesionalni put ovog izuzetnog urbaniste i prostornog planera.

Dodatna vrednost knjige Kako se kalio urbanizam – mojih šest inovacija u Beogradu 1971-1991 je što temama obrađenim u njoj još uvek ne „teče odjavna špica“ – štaviše, od značaja su i danas.

Podeli članak: