PREDSTAVLJEN “VODIČ ZA SPROVOĐENJE POSTUPKA STRATEŠKE PROCENE UTICAJA NA ŽIVOTNU SREDINU U URBANISTIČKOM PLANIRANJU”

Publikacija “Vodič za sprovođenje postupka strateške procene uticaja na životnu sredinu u urbanističkom planiranju”, predstavljena je stručnoj javnosti na Naučno-stručnom skupu sa međunarodnim učešćem “Planska i normativna zaštita prostora i životne sredine” na Paliću, 17. aprila 2015. godine.

Vodič je nastao kao rezultat zajedničkog rada partnera iz konzorcijuma GIZ projekta “Unapređenje upravljanja zemljištem na nivou lokalnih samouprava u Srbiji” i zasnovan je na iskustvima prakse planiranja urbanog razvoja u Srbiji i Nemačkoj.

Izdavač Vodiča je AMBERO Consulting predstavništvo Beograd, a autori su Sabina Ivanović, Zoran Radosavljević, Evica Rajić, Dejan Filipović, Štefan Dreger, Gabriele Tilman, Harald Miler i Ratka Čolić. Štampan je u tiražu od 500 primeraka.

Prema rečima autora, Vodič je pripremljen sa namerom da se doprinese boljem razumevanju SPU, odnosno da se uz najveći mogući nivo ekološke svesti postupak SPU na adekvatan način integriše u proces urbanističkog planiranja. Nudeći tehničke informacije o samoj proceduri sprovođenja SPU, njenom sadržaju i metodama koje treba primeniti, njegov krajnji cilj predstavlja unapređenje kvaliteta SPU i urbanističkih planova.

Namenjen je planerima i lokalnim samoupravama u Srbiji, ali će njegovu korisnost zasigurno prepoznati i svi oni koji se u svom radu bave pitanjima urbanističkog planiranja i zaštite životne sredine uopšte.

Za više informacija pogledati i na http://www.urbanlandmanagement.rs/en/news-and-events-2015/project-publishes-a-guide-for-strategic-environmental-assessment-in-urban-development-planning/

Vodič za sprovođenje postupka SPU na životnu sredinu u urbanističkom planiranju može se preuzeti na adresi http://www.urbanlandmanagement.rs//wp-content/uploads/2014/12/SEAVODIC-Ser.pdf

SSS (1) SSS (2) SSS (3) SSS (4) SSS (5)

Podeli članak: