IZLOŽBA „PROSTORNO I URBANISTIČKO PLANIRANJE KOSOVA I METOHIJE“ – poziv na svečano otvaranje

Izložba „Prostorno i urbanističko planiranje Kosova i Metohije“ biće svečano otvorena 02. juna 2022. godine u 15:00 časova u holu Fakulteta tehničkih nauka u Kosovskoj Mitrovici (ul. Knjaza Miloša br. 7).

Izložba prikazuje prostorne i urbanističke planove svih nivoa kao i ostale stručne dokumente (urbanističke projekte, realizacije, konkurse, istraživanja i publikacije) rađene za prostor Kosova i Metohije. Poseban osvrt stavljen je na dokumente izrađene do 1999. godine. Potreba da se istorija planiranja i uređenja ovog prostora sačuva od zaborava navela je organizatore da se posvete negovanju i očuvanju kulture sećanja, stoga su u saradnji sa brojnim institucijama prikupili i sistematizovali dostupne prostorne i urbanističke planove kao i ostale stručne dokumente rađene za prostor Kosova i Metohije i njihov sažeti prikaz publikovali u tematskom katalogu.

Katalog izložbe „Prostorno i urbanističko planiranje Kosova i Metohije“ sadrži ukupno 56 prikaza razvrstanih u četiri kategorije na 68 strana. U kategoriji 01. Prostorni planovi – 8 prikaza, u kategoriji 02. Urbanistički planovi – 18 prikaza, u kategoriji 03. Urbanistički projekti, konkursi i realizacije – 18 prikaza i u kategoriji 04. Publikacije, studije i istraživanja – 12 prikaza.

Izložbena postavka svedočiće o dobroj praksi prostornog i urbanističkog planiranja kao i doprinosu struke planiranju, uređenju i razvoju ovog prostora, dok katalog ostaje kao trajni zapis i svedok toga.

Organizatori izložbe i izdavači kataloga su: Asocijacija prostornih planera Srbije, Prirodno-matematički fakultet Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici i Univerzitet u Beogradu – Geografski fakultet.

Saradnik u organizaciji i realizaciji izložbe je Fakultet tehničkih nauka Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici.

Pokrovitelji događaju su: Privremeni organ Opštine Kosovska Mitrovica i Univerzitet u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici.

Ovaj događaj već je privukao veliku pažnju vodećih eksperata sa univerziteta, iz stručnih planerskih i urbanističkih kuća, republičkih, pokrajinskih i lokalnih organa uprave, stručnjaka iz oblasti prostornog planiranja, urbanizma i arhitekture, kao i javnosti i medija. Stoga, imajući u vidu značaj i aktuelnost ovog događaja i prostora, pozivamo vas da uzmete učešće na izložbi i doprinesete njenoj uspešnoj realizaciji.

Organizatori izložbe

Plakat IzlozbaProgram

Podeli članak: