UČEŠĆE PREDSTAVNIKA ASOCIJACIJE NA DRUGOJ TEMATSKOJ RADIONICI U OKVIRU PROJEKTA ORGANIZACIJE UN WOMEN „SIGURNOST ŽENA I DEVOJČICA U JAVNOM PROSTORU“

U petak 09.06.2023. godine, održana je druga od pet radionica u okviru projekta organizacije UN Women pod nazivom „Sigurnost žena i devojčica u javnom prostoru“, vođena od strane ekspertskog tima Instituta za arhitekturu i urbanizam Srbije. Tema druge radionice bila je „Implementacija tematskih mera u postojeću metodologiju i procedure urbanističkog planiranja“, a prvenstveno je bila namenjena ekspertima iz oblasti urbanističkog i prostornog planiranja. Asocijacija prostornih planera Srbije uzela je učešće u drugoj po redu radionici, delegirajući članove Milicu Ristović i Marka Milosavljevića kao predstavnike.

Kako je prva radionica predstavljala uvod u naredne korake, na drugoj radionici fokus je bio na analizi četiri tipski različite urbane sredine: dela opštine Vračar, bloka 70 na Novom Beogradu, dela naselja Kaluđerica i parka ,,Ušće“. Podeljeni u grupe, uz mentorski rad članova tima Instituta za arhitekturu i urbanizam Srbije koji čine dr Jasna Petrić, dr Marija Hristov, dr Nataša Čolić i dr Nataša Danilović Hristović (rukovodilac ekspertskog tima), učesnici su sagledavali stanje na lokacijama i predlagali mere za poboljšanje uslova bezbednosti devojčica i žena.

Projekat „Sigurnost žena i devojčica u javnom prostoru“ pokrenula je organizacija UN Women u saradnji sa Koordinacionim telom za rodnu ravnopravnost Republike Srbije i Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, dok je ekspertski tim Instituta za arhitekturu i urbanizam Srbije angažovan na organizaciji i vođenju dela projekta. Projekat je podržan od strane Ambasade Ujedinjenog Kraljevstva u Beogradu. Glavni cilj projekta jeste unapređenje rada nacionalnih i lokalnih institucija i drugih aktera u borbi protiv nasilja prema ženama i devojčicama u svim sferama privatnog i javnog života, kao i primena međunarodnih alata i praksi u ovoj oblasti.

Predstojeće dve radionice koje će biti održane 16.06.2023. i 23.06.2023. namenjene su prevashodno ekspertima u oblasti brige o prostoru, njegovog održavanja i komunalnog opremanja, kao i donosioce odluka. Teme i termini održavanja radionica su sledeći:

16.06.2023. (9.00h-13.30h)

Mere za poboljšanje uslova akorišćenja javnih prostora

sa aspekta bezbednosti žena i devojčica

23.06.2023. (9.00h-13.00h)

Formiranje zakonskog okvira na nacionalnom nivou

za prevenciju nasilja nad ženamam i devojčicama u javnom prostoru

08.09.2023. (9.00h-13.00h)

Završna radionica, razmatranje zaključaka, dodela sertifikata učesnicima Mesto održavanja: Urbanistički zavod Beograda, Bulevar despota Stefana br. 56, Beograd

Podeli članak: