Održan XII naučno-stručni skup sa međunarodnim učešćem „PLANSKA I NORMATIVNA ZAŠTITA PROSTORA I ŽIVOTNE SREDINE”, Novi Pazar, 5 – 7. oktobar 2023. godine

 

U organizaciji Asocijacije prostornih planera Srbije i Univerziteta u Beogradu – Geografskog fakulteta, a u saradnji sa Ministarstvom prosvete, Ministarstvom nauke, tehnološkog razvoja i inovacija, Ministarstvom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i Gradom Novim Pazarom, od 05. do 07. oktobra 2023. godine u Novom Pazaru, uspešno je održan dvanaesti po redu naučno-stručni skup sa međunarodnim učešćem „Planska i normativna zaštita prostora i životne sredine”.

Skupu je prisustvovalo blizu 200 učesnika, naučnih radnika i stručnjaka, predstavnika državnih i lokalnih organa uprave kao i nevladinog sektora, što ovaj skup uz prošlogodišnji, svrstava u posećenije skupove u organizaciji APPS u poslednjih desetak godina. Pored domaćih autora, radove i iskustva prezentovalo je i u diskusiji učestvovalo više eksperata iz zemalja u okruženju, kao i značajan broj mladih istraživača.

Skup je svečano otvoren 05. oktobra 2023. godine u Kulturnom centru Novog Pazara, a reči dobrodošlice prisutnima su uputili dr Dejan S. Đorđević, predsednik Asocijacije prostornih planera Srbije i koordinator skupa, prof. dr Velimir Šećerov, dekan Geografskog fakulteta Univerziteta u Beogradu i koordinator skupa, prof. dr Dejan Filipović, prorektor Univerziteta u Beogradu, predsednik Naučnog odbora i koordinator skupa, kao i Dušan Ristić, zamenik predsednika Organizacionog odbora skupa.

Priliku da se obrate prisutnima i pozdrave skup imali su prof. dr Dragoslav Šumarac, prorektor Državnog univerziteta u Novom Pazaru, dr Aleksandar Jevtić, predsednik Udruženja urbanista Srbije i prof. dr Uroš Radosavljević, Departman za urbanizam Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Skup je svečano otvorio Nihat Biševac, gradonačelnik Novog Pazara.

U plenarnom delu skupa, uvodne referate saopštili su: prof. emeritus dr Mirko Grčić, Univerzitet u Beogradu – Geografski fakultet, prof. dr Dejan Filipović, Univerzitet u Beogradu – Geografski fakultet, prof. dr Aleksandar Peulić, Univerzitet u Beogradu – Geografski fakultet, Ana Graovac, dipl.inž.arh., Nova planska praksa, prof. dr Dragutin Tošić, Univerzitet u Beogradu – Geografski fakultet, msr Dušan Ristić, dipl. prostor.planer, Prirodno-matematički fakultet Univerziteta u Prištini – Kosovskoj Mitrovici i Viktor Veljović, prof. dr Uroš Radosavljević i Predrag Cvetković, UNOPS/EU-PRO Plus, nakon čega je vođena zanimljiva i konstruktivna diskusija više učesnika skupa.

U radnom delu skupa, 06. i 07. oktobra 2023. godine u hotelu „Vrbak” ND, učesnici su imali prilike da učestvuju u radu 5 sekcija. Tradicionalna sekcija, koja se odnosi na pravni i institucionalni okvir zaštite prostora i životne sredine i unapređenja metodologije izrade planova, projekata i studija, je kao i uvek bila najposećenija. Veliko interesovanje učesnika uz vođenje zanimljive i konstruktivne diskusije, izazvale su i sekcije koje su se odnosile na energetski sektor i problematiku planiranja održivih energetskih sistema kao i na savremene tehnologije i inovativna rešenja u planiranju i zaštiti prostora. Sekcija sa vrlo značajnom temom planiranja zaštićenih i turističkih područja, usled rastućeg trenda korišćenja prostora prirodnih dobara kao okosnice razvoja turizma, koji zahteva drugačiji pristup planiranju ovih prostora, takođe je izazvala veliko interesovanje.

U petak, 06. oktobra 2023. godine, nakon završetka rada paralelnih sekcija, mr Đorđe Milić, pomoćnik ministra u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, predstavio je „IZMENE I DOPUNE ZAKONA O PLANIRANjU I IZGRADNjI”. Istog dana, u predvečernjim časovima, u hotelu „Vrbak” ND, dr Jasna Petrić, naučni savetnik Instituta za arhitekturu i urbanizam Srbije, održala je promociju monografije „PROF. DR DIMITRIJE PERIŠIĆ: SVEDOČANSTVO I PUTOKAZI ZA PROSTORNO PLANIRANjE”.

Kao i na prethodnim skupovima, mladi stručnjaci i studenti master i doktorskih studija imali su priliku da izlože rezultate svojih istraživanja u sekciji mladih istraživača, koja su publikovana u posebnom elektronskom izdanju. Posebno raduje činjenica da je moderator sekcije istakao kvalitet radova mladih istraživača, koji nije zaostajao za radovima iskusnijih koleginica i kolega.

Produkt ovogodišnjeg skupa predstavlja Zbornik sa ukupno 49 radova na 432 strane, a priređeno je i objavljeno i posebno elektronsko izdanje Zbornika radova mladih istraživača na 129 strana sa ukupno 16 radova.

U okviru skupa, 06. oktobra 2023. godine, uspešno je održana i XVII redovna skupština Asocijacije prostornih planera Srbije, o čemu se detaljnije možete informisati na sajtu Asocijacije, na sledećem linku.

Tradicionalno, u sklopu skupa organizovan je izlet za učesnike, koji se sastojao od obilaska crkve Svetih apostola Petra i Pavla i manastira Đurđevi stupovi. Nakon toga organizovana je pešačka tura i obilazak bogatog kulturno-istorijskog nasleđa u gradskom jezgru Novog Pazara. Učesnici skupa imali su prilike da obiđu prostorno kulturno-istorijsku celinu „Stara čaršija” (Gazi Isa-begovog hamam, Novopazarsku tvrđavu, Altun-alem džamiju…). Ova aktivnost izazvala je veliko interesovanje, a verujemo i zadovoljstvo preko 100 prisutnih koleginica i kolega na ovom izletu.

Skup je svečano zatvoren u subotu, 07. oktobra 2023. godine u 13.30 časova.

Video prilog sa otvaranja skupa možete pogledati na sledećem linku.

Deo atmosfere sa skupa možete videti na sledećim fotografijama:

 

 

Podeli članak: